Wat is Taekwon-Do?

Taekwon-Do is een krijgskunst, ontwikkeld in Korea door Generaal Choi Hong Hi (1918-2002). Het heeft elementen uit diverse Aziatische krijgskunsttradities geadopteerd, maar hoofdzakelijk uit het Japanse Karate-Do. In de beginjaren werd het ook wel “Koreaans Karate” genoemd.

Bij Taekwon-Do School Amsterdam traint iedereen: er zijn groepen voor hele jonge kinderen, groepen voor jeugd, junioren en senioren – van beginners tot gevorderd. Taekwon-Do wordt over de hele wereld beoefend. Maar hoe is dat zo gekomen?

Taekwon-Do voor jong en oud bij Taekwon-Do School Amsterdam

Moderne Martial Art

Taekwon-Do is een moderne krijgskunst die bekend staat om de spectaculaire gedraaide en gesprongen trappen. Het is een jonge martial art. De fundering van Taekwon-Do werd ontwikkeld gedurende de jaren ’40-’50 door de Koreaanse Generaal Choi Hong Hi. Het hoofdingrediënt was Karate – Choi leerde zelf Karate onder de “vader van modern Karate” (Gichin Funakoshi) en kwam tot 2e Dan – maar diverse traditionele Koreaanse en Chinese krijgskunsten hebben hun sporen achtergelaten.

Afbeeldingsresultaat voor gichin funakoshi taekwondo

“Tae” en”Kwon” vertalen letterlijk naar “voet” en “vuist”, refererend naar de fysieke aspecten van Taekwon-Do. “Do” verwijst naar de weg van mentale en morele ontwikkeling die de beoefenaars afleggen. Beide zijn noodzakelijk om het doel van Taekwon-Do te bereiken.

De naam “taekwondo” (de oude spelling) werd in 1955 geïntroduceerd door Generaal Choi Hong Hi. Het idee was om de diverse Koreaanse stijlen te verenigen, die destijds in de vijf grote scholen (de zogenaamde “Kwans”) in Seoel (Korea) onderwezen werden.

Choi brak in 1966 met de Korean Taekwondo Association – het orgaan dat de vereniging der stijlen voornamelijk aanjoeg – en richtte in Vancouver de International Taekwon-Do Federation op (ITF), die tot de dag van vandaag bestaat. De ITF waar Taekwon-Do School Amsterdam onder valt is hier te vinden. Hieronder en impressie van de International Instructors Course (IIC) die eind 2018 gehouden werd in Amsterdam. De IIC’s werden in 1970 ingevoerd om internationaal de uitvoering van de Taekwon-Do technieken en stijlvormen gelijk te trekken.

De KTA en het in 1973 door het Zuid-Koreaanse Ministerie van Sport opgerichte orgaan voor Taekwondo-onderwijs, Kukkiwon, vormden wat nu WT Taekwondo heet, bekend van de Olympische Spelen. Deze stijl richt zich puur op de wedstrijdvorm.

“Breken” lijkt overigens een vast thema binnen Taekwon-Do, want nadat Choi zich in 2001 noodgedwongen terugtrok wegens zijn ziekbed, brak de ITF al snel op en zijn zoon ging verder met zijn eigen ITF, gezeteld in Toronto. Een jaar later overleed Generaal Choi Hong Hi aan maagkanker, waarop de ITF onder druk van politieke spanningen en Noord-Koreaanse invloed, nogmaals verdeeld werd onder twee andere ITF organisaties. De ene viel onder Trân Triệu Quân, gekozen op het congres van 2003, die na zijn overlijden tijdens een aardbeving op Haïti werd vervangen door Pablo Trajtenberg. In april 2019 zal hij worden opgevolgd door een nieuwe president (Grand Master Weiler). De andere ITF kwam onder leiding van Chang Ung, de Noord Koreaanse kandidaat, met het hoofdkwartier Wenen. Later vonden nog enkele kleine versplinteringen plaats.

Choi publiceerde in 1987 de Encyclopedia of Taekwon-Do. Wie klassiekers als Karate Jutsu (1925) en Karate-Do Kyohan (1935) kent, geschreven door eerdergenoemde Funakoshi, weet waar Choi zijn inspiratie vandaan heeft. Zijn lijvige 15-delige epos, ruim voorzien van foto’s, beschrijft alle Taekwon-Do technieken, Tuls (stijlpatronen, zie hieronder) en meer.

Worpen horen ook bij Taekwon-Do

ITF Taekwon-Do onderscheidt zich van de andere traditionele vormen door de wetenschappelijke insteek van Choi. Zijn Theory of Power is geënt op biomechanica en Newton (F=m*a). Let wel, Choi was een leek op dit gebied en met enige kennis van natuurkunde valt direct op dat hoewel de onderliggende uitgangspunten wel kloppen, de uitleg ervan hier en daar wat uit de bocht vliegt en soms op verkeerde interpretaties berust.

Stilistisch is de zogenaamde sine wave (“sinusgolf”), die haar naam ontleent aan het op-en-neer bewegen in de Tuls (stijlpatronen, zie hieronder) en de dynamiek tussen ontspanning en explosiviteit typisch voor ITF Taekwon-Do. Zoals een bokser een drop step maakt in z’n jab, zo gooit een Taekwon-Do beoefenaar z’n massa achter een techniek. Een beproefd principe dat je ook terugziet in de traditionele Chinese martial arts.

Tul

Een Tul bestaat uit een serie tactisch samengestelde zelfverdedigingstechnieken. Dit zijn zeer effectieve tactieken voor het gevecht op de korte afstand, het zogenaamde close quarter fighting.

Een Tul verhoudt zicht tot een echte zelfverdedigingssituatie als toonladders tot een jazzimprovisatie. Desalniettemin is het een kunst om een Tul mooi te lopen, daarom is het ook een vast wedstrijdonderdeel (ook in teamverband).

Voor iedere graduatie dient de Taekwon-Doin een bepaald aantal Tuls te beheersen. Er zijn in totaal 24 patronen: deze stellen 24 uren voor, een dag – symbool voor een heel leven. De naam van het patroon, het aantal bewegingen en het diagram van elk patroon vertegenwoordigen bijvoorbeeld helden uit de Koreaanse geschiedenis, mythische, of historische gebeurtenissen. Door Koreaanse mythologie en geschiedenis te verwerken in de 24 Tuls, heeft Generaal Choi flink bijgedragen aan de bestendiging van de Koreaanse cultuur.

Hosinsul (zelfverdediging)

In Hosinsul, oftewel zelfverdediging, worden de toepassingen van de technieken uit de Tuls geoefend met één of meerdere partners. Eerst volgens vaste scenario’s en vervolgens leert men improviseren en anticiperen: de realiteit is immers niet te voorspellen. Hier een compilatievideo van een seminar dat bij Taekwon-Do School Amsterdam werd gehouden.

Overigens is hoofddocent Jair gecertificeerd Kalah level 1 instructeur. Kalah behoort tot  de meest effectieve – misschien wel dé effectiefste – systemen van zelfverdediging. In de training leer je niet alleen technieken, maar je traint ook onder stress en alles wat je leert wordt onder zo realistisch mogelijke omstandigheden getest. De trainingsmethode is heftig, maar maakt wel dat je beter voorbereid bent op gewelddadige situaties.

Naast het oefenen met de zelfverdedigingstechnieken is er uitgebreid aandacht voor het detecteren, vermijden en de-escaleren van (potentieel) gewelddadige situaties. Voorkomen is veruit te prefereren boven genezen!

De psychologische en fysiologische aspecten komen aan bod en tevens de juridische aspecten van noodweer maken onderdeel uit van het curriculum.

De supervisor van Taekwon-Do School Amsterdam is binnen de Internationale Taekwon-Do Federatie dé specialist op het gebied van Hosinsul en geeft regelmatig ITF Radix seminars in binnen- en buitenland.

Sparring

Sparren is ontwikkeld als spel waarin op relatief veilige wijze met contact geoefend kan worden. Dit ter bevordering van de vechtmentaliteit, moed, incasseringsvermogen, snelheid, coördinatie en het leren van de tactiek en bewegingen van de tegenstander. Tijdens het sparren worden altijd beschermingsmaterialen gedragen. Doel van de wedstrijdvariant is om punten te scoren.

De principes die gelden in het onderdeel Hosinsul (zelfverdediging) overlappen deels met die van het sparren: het is immers “vechten”, hetzij gereguleerd door spelregels. Echter, beide onderdelen van Taekwon-Do hebben naast overlap ook elk hun eigen dynamiek. Dit maakt het een waardevolle aanvulling op het curriculum (en het is uiteraard een heel leuk spelletje!).

Taekwon-Do School Amsterdam leerling Naut (die kampioen werd) in actie op de Open Dutch Championships (26 januari 2019):

Spring- en Breektechnieken

Taekwon-Do staat bekend om haar spectaculaire gesprongen trappen en breektesten. Deze onderdelen hebben als doel de atleten tot het uiterste te testen qua (sprong)kracht, precisie en lenigheid. Ook Breken en Springen zijn vaste wedstrijdonderdelen.

Pre-Arranged Sparring

Deze oefenvorm is een demonstratie van Taekwon-Do technieken met een partner. De choreografie is naast de technische uitvoering van groot belang. Het betreft hier niet om zelfverdedigingstoepassingen, maar meer wat je ziet in oude Kung-Fu films. Dat maakt het zeker niet een minder vermakelijke en atletisch uitdagende wedstrijdvorm!

Moreel Ideaal

Taekwon-Do heeft, zoals vele Budo krijgskunsten, als primaire doel om moed te ontwikkelen: moed, om het morele kompas niet uit het oog te verliezen en ernaar te handelen, gepaard met een gezond en sterk lijf dat in staat is krachtige en gracieuze bewegingen uit te voeren. Fit in lichaam en geest dus.

Het ideaalbeeld van generaal Choi was dat wereldwijde verspreiding van Taekwon-Do zou bijdragen aan een vredige, rechtvaardige wereld. Niet voor niets is de eerste van de vijf morele richtlijnen van Taekwon-Do “Hoffelijkheid”. Een betere wereld begint immers bij jezelf. Lees meer over de zogenaamde “DO”.

Generaal Choi over het ideaal van Taekwon-Do:

Martiale Oorsprong

De basis voor Taekwon-Do komt uit het Japanse Karate-Do. Verder zijn er elementen overgenomen uit het Koreaanse Tae-kyon, dat in de loop der tijd is geformaliseerd tot een krijgskunst, maar oorspronkelijk een spel was. Tae-kyon kent echter geen traptechnieken: het doel van het spel is de ander uit balans te brengen door elkaar (licht) te duwen met de voeten. Hiervoor is een flinke dosis lenigheid nodig.

De Taekwon-Do-oefenstof is dan ook opvallend veelzijdig en reikt van hoge gesprongen schoppen en effectieve zelfverdedigingstechnieken tot ademhalings- en ontspanningsoefeningen.

Taekwon-Do bevordert het uithoudingsvermogen, kracht, lenigheid, motoriek en balans. Tevens heeft het een positieve invloed op het zelfvertrouwen, zelfbeheersing en concentratie.

Bij Taekwon-Do School Amsterdam weten we de brug te slaan van klassieke martial arts naar de moderne tijd. Onze zelfverdedigingslessen zijn realistisch en leren geen “trucs” aan die in de praktijk niet blijken te werken. Wat sparring betreft houden we onze ogen altijd open: van alle combat sports valt in dat opzicht te leren. We zijn te vinden op menig (inter)nationaal toptoernooi en bezoeken ITF Taekwon-Do seminars in binnen- en buitenland. Zo blijven wij, onze leerlingen, onze school en ITF Taekwon-Do altijd in ontwikkeling.

Image result for itf taekwon-do jong soo park