Power Breaking Seminar Brendan Doogan

Geplaatst op 13-01-2019.

AMSTERDAM, 13.01.2019 – De Europese toer van Brendan Doogan, de Nieuw-Zeelandse specialist in breektesten, deed op zaterdag 12 januari Nederland aan. Jair kwam terug met lichtblauwe knokkels en een hoop ervaring!

Als je hoort dat het “Smash Fest” naar Europa komt, dan heb je misschien andere associaties dan een middagje planken door midden slaan en schoppen. Dat was echter exact wat er op stapel stond in Capelle a/d IJssel in de dojang van Taekwon-Do vereniging Oh Do Kwan. Zij fungeerden als gastschool voor de Nieuw-Zeelandse Brendan Doogan. Doogan staat bekend om zijn fascinatie met al wat te maken heeft met het harden van zijn “wapens” (lees: lichaamsoppervlakken) en het breken van planken in alle diktes en aantallen daarmee.

Brendan Doogan’s Smash Fest – Volle bak bij Oh Do Kwan

Power Breaking: Een ondergeschoven kindje

De trotse initiatiefnemer, Kevin Janssen, opende de dag voor de beginnersgroep. Later die middag stonden de gevorderden op het programma. Dit evenement werd georganiseerd onder auspiciën van onze nationale Taekwon-Do federatie, ITF Nederland. Het was het eerste “Power Breaking” seminar ooit op Nederlandse bodem. Kevin kon dus met recht trots zijn op wat hij klaar heeft gespeeld: zonder zijn inzet en sponsor had deze Smash Fest toer nooit het levenslicht gezien!

Brendan Doogan’s Smash Fest – Brendan doet het even voor

Doogan werd geïntroduceerd en stelde zich op traditionele Kiwi-wijze voor: zijn complete stamboom en geboortegeschiedenis kwam voorbij in zijn thuistaal. Na deze formaliteiten was het tijd om aan de slag te gaan met de zogenaamde “Dallyon”, oftewel conditionering van het lichaam voor het breken…

No pain, no gain

De groep maakte kennis met bekende en obscure methoden en technieken om de spieren, botten en zenuwen voor te bereiden op probleemloos breken. Het breken van planken is een samenkomen van techniek, precisie, fysieke en mentale kracht. Het aanzien van 4 dikke planken en de gedachte aan de pijn die je te wachten staat als je ze verkeerd raakt kunnen namelijk ontmoedigend werken. Doogan nam ons aan het handje hoe die angst te overwinnen door lichaam en geest stap voor stap te “harden”. Voor de aanwezige instructeurs gaf dit handvatten het breken op verantwoorde wijze in het lesprogramma op te nemen, want helaas is het vaak een ondergeschoven kindje in de meeste dojangs.

Uiteraard werden er de nodige planken gebroken. Een flinke stapel plastic wedstrijdplanken en een zestal breekapparaten stonden ons ter beschikking. Alle officiële wedstrijdtechnieken kwamen voorbij (voorwaartse stoot, meshand slag, zijwaartse trap, ronde trap en achterwaartse ronde trap). Jair speelde het klaar om VIER planken te breken met een zijwaartse trap!

Het Smash Fest werd afgesloten door Brendan Doogan, die een aantal verzoeknummers inwilligde. Er gingen een paar grote dikke houten planken goed naar de maan met bijvoorbeeld een knietje, bovenkant pols en meer!

Al met al een ontzettend leuke en leerzame dag met een fijne groep Taekwon-Do beoefenaars. En nu aan de slag…

Brendan Doogan’s Smash Fest – Jair stoot twee planken door

Brendan Doogan’s Smash Fest – Jair trapt vier planken door!