Taekwon-Do en Generaal Choi Hong Hi

De Koreaanse natie heeft een eeuwenoude geschiedenis, maar de moderne Republiek Korea (land van grote schoonheid) is pas op 15 augustus 1948 opgericht na 38 jaar Japanse overheersing.

Burgeroorlog

Na de onafhankelijkheid brak er een vreselijke burgeroorlog uit (waarin de supermachten van de wereld voor verschillende kanten kozen).

De oorlog begon toen Noord-Koreaanse strijders het zuiden binnenvielen in 1950 en eindigde met een staakt het vuren overeenkomst in 1953. Het Koreaanse schiereiland werd in twee aparte Korea’s opgesplitst.

In het noorden heerst een totaal communistisch bewind. In Zuid-Korea werd de democratie geïntroduceerd, hoewel ook dit land tot 1992 door militaire dictators werd bestuurd.

ITF Taekwon-Do

Taekwon-Do, dat onder andere is ontwikkeld om de Koreaanse vechtkunst cultuur te behouden is de nationale sport van beide Korea’s maar georganiseerd onder verschillende bonden/stijlen. In het noorden heeft de International Taekwon-Do Federation (ITF) een monopolie en in het zuiden de World Taekwon-Do Federation (WTF).

Bij Taekwon-Do School Amsterdam beoefenen we de ITF stijl. Martial arts bestaan in Korea al meer dan 2000 jaar (sommigen zeggen zelfs al 4000 jaar). Tot voor kort echter, werd kennis overgedragen van leraar op student zonder dat hiervan iets op schrift werd gezet. De gedocumenteerde geschiedenis van Taekwon-Do begint in 1955, toen een raad van meesters van verschillende “kwans” (een soort verenigingen) bij elkaar kwam.

De kwans besloten om de vechtkunsten van Korea in één nationale sport te combineren en de “nieuwe” sport Taekwon-Do te noemen. De naam Taekwon-Do was geopperd door Generaal Choi Hong-Hi. Generaal Choi was op dat moment misschien niet de meest vooraanstaande meester in de martial art wereld maar hij wierp de naam op en heeft hard gewerkt om Taekwon-Do over de hele wereld te verspreiden tot aan zijn dood in 2002.

Taekwon-Do is een voortzetting van een eeuwenoude Koreaanse geschiedenis en is een sterk nationaal symbool in een land waar de oorspronkelijke cultuur jarenlang onderdrukt is geweest gedurende de Japanse bezetting.

Generaal Choi en de ITF

Tijdens de Japanse bezetting waren alle vormen van Koreaanse krijgskunsten verboden. Hoewel de eeuwenoude Koreaanse martial arts nog wel in het geheim onderwezen werden, werden de Japanse stijlen openlijk beoefend en verspreid over Korea. Veel Taekwon-Do stijlen reflecteren deze invloed van Japanse krijgskunsten nog in hun tuls, ook al is de naam Taekwon-Do gekozen om te verwijzen naar de eeuwenoude Koreaanse traditie.

In de jaren dertig van de 20ste eeuw werd de jonge nationalistische Choi Hong Hi uit het Japanse schoolsysteem gezet wegens het leiden van een protestbeweging tegen de Japanse bezetting. Toen hij vele jaren later de naam Taekwon-Do bedacht, benadrukte hij de Koreaanse martial art traditie door een naam uit te kiezen die veel leek op de eeuwenoude Koreaanse martial art Taekyon. Generaal Choi kreeg zijn eerste martial art training in Taekyon van Meester Han, een meester in kaligrafie bij wie hij zeven jaar studeerde na te zijn uitgesloten van school. Zijn vertrek bij Meester Han was enigszins schandelijk en in de toekomst zou Generaal Choi naar Japan vertrekken voor wetenschappelijk onderzoek na zijn relatie met Meester Han sterk te hebben geschaad.

Wetende dat hij een begaafd vechter moest worden alvorens hij kon terugkeren naar Korea (vanwege zijn geschiedenis met Meester Han) startte hij met het trainen van Karate. Hij had het geluk te mogen trainen onder Guchin Funakoshi, de legendarische oprichter van het Shotokan Karate. Gedurende zijn verblijf in Japan, ging generaal Choi in het Japanse leger om te dienen in Korea. Dankzij zijn sterke nationalistische gevoelens probeerde hij te vluchten tijdens zijn militaire training en hiervoor werd hij wegens verraad ter dood veroordeeld. De Japanse bezetting eindigde op 15 augustus 1945, drie dagen voor de geplande executie datum. Later werd Generaal Choi één van de oprichters van het Koreaanse leger. In 1961 nam hij deel aan een militaire coup die bedoeld was om het land te stabiliseren. Als een ambassadeur en vertegenwoordiger van de Koreaanse regering bezocht en organiseerde Generaal Choi populaire demonstraties die de kennis van Koreaanse martial arts door heel Azië verspreidde.

Later in zijn leven raakte hij uit de gratie bij de Koreaanse regering, onder andere omdat hij Taekwon-Do wilde verspreiden in beide Korea’s. Hij werd gedwongen in ballingschap te leven. Na Korea verlaten te hebben startte Generaal Choi in 1966 de ‘International Taekwon-do Federation (ITF)’ op in Vancouver, Canada. Tegelijkertijd startte de Koreaanse overheid de World Taekwon-do Federation (WTF) op. WTF werd de enige door de staat geaccepteerde bond in Zuid-Korea. Het politieke conflict tussen beiden Korea’s wordt ook weerspiegeld in de nationale sport Taekwon-Do. Het noorden steunt de ITF en het zuiden de WTF. Net als toen hij in het leger zat en later als diplomaat ook steeds gedaan had bleef Generaal Choi de sport Taekwon-Do promoten vanuit zijn nieuwe thuis in Canada. Hij ging hier mee door tot hij op 15 juni 2002 in Pyongyang op 83 jarige leeftijd overleed aan maagkanker.