Examens

 

13438921_1333927349954785_3903006377070003801_n

Banden in ITF Taekwon-Do

Zoals in veel martial arts gebruikelijk is, werken we binnen ITF Taekwon-Do met een bandensysteem, waarin je graduatie wordt aangeduid met een bandkleur en/of gekleurde streep.

Als “Jeja”, oftewel “student”, draag je een geheel witte dobok met een gekleurde band. Je doorloopt de volgende nieveaus:

 • Witte band (10e Gup)
 • Gele slip (9e Gup)
 • Gele band (8e Gup)
 • Groene slip (7e Gup)
 • Groene band (6e Gup)
 • Blauwe slip (5e Gup)
 • Blauwe band (4e Gup)
 • Rode slip (3e Gup)
 • Rode band (2e Gup)
 • Zwarte slip (1e Gup)
 • Zwarte band (1e Dan)

Vanaf de 1e Dan kun je doorgroeien tot misschien wel Grand Master (XI Dan).

De jeugd gaat in 4 stappen naar de volgende band. Junioren en senioren (14+ jaar) krijgen bij ons een extra tussenstap tussen 1e Gup en 1e Dan.

Bijvoorbeeld: voor een jeugdlid bestaat de weg naar de gele band uit een 1e, een 2e en een 3e gele slip, om vervolgens op te gaan voor het gele band examen. Voor een junior- of seniorlid zal die weg bestaan uit een gele slip en dan een gele band examen.

De gupgraduaties worden bij jeugdleden aangeduid met een -1, -2 of -3 achter de gupgraduatie.

Als “Boosabum”, oftewel beginnend leraar, draag je een witte dobok met zwarte bies onderaan het jasje van de dobok en een zwarte band met Romeinse I, II, of III (1e t/m 3e “Dan”).

Als “Sabum”, oftewel Instructeur, draag je tevens een zwarte bies over de lengte van de broek van de dobok, met een zwarte band met Romeinse IV, V, of VI (4e t/m 6e “Dan”).

Als “Sahyun”of “Sasun”, respectievelijk Meester (vaak Master genoemd) of Grootmeester (vaak Grand Master genoemd), draag je een vergelijkbare dobok als een Sabum, maar dan met dubbele zwarte streep. Op de band draag je een Romeinse VII of VIII voor Masters, of IX voor Grandmasters.

Inhoud van het examen

Tijdens het examen komen alle onderdelen voorbij die we in de les behandelen. De kern is echter Tuls en Hosinsul (zelfverdediging). Je laat je technische niveau zien, door bijvoorbeeld je traptechniek te tonen, planken te breken, sparringsinzicht te tonen, etc. Ook wordt je theoretische kennis getoetst en wordt er gekeken naar je inzet in de trainingen.

Meer informatie over de exameneisen achter het inloggedeelte voor leden.

Examen doen

Studenten waarvan de docenten voldoende progressie zien, worden uitgenodigd om examen te doen. We doen ca. drie keer per jaar examen. Maak je dus geen zorgen als je een keertje te weinig tijd hebt gehad om te trainen!

De examens worden afgenomen door de hoofddocenten van Taekwon-Do School Amsterdam, onder supervisie van Sabum Robert Boer (VI).

Het examenresultaat wordt geregistreerd bij, en geaccrediteerd door de nationale ITF Taekwon-Do bond ITF Nederland.

Tarieven examens

Het examentarief is afhankelijk van de band/slip waarvoor je opgaat. Tot en met de 1e gup zijn alle examens € 30,-. In het examentarief zit een aantal extra uren examentrainingen inbegrepen (voor degenen die zijn uitgenodigd om examen te doen). De planning hiervan is te vinden in onze evenementenkalender.

Bij de junioren en senioren (14+ jaar) worden er vanaf het groene band examen ook breektesten uitgevoerd. Examenkandidaten dienen hiervoor zelf voor breekmateriaal zorgen.