Wat is Kalah?

Je kunt zoveel internetfilmpjes bekijken, boeken lezen en trainen in de gym als je wilt: wanneer het op zelfverdediging aankomt blijft het allemaal theoretisch, zolang je niet in realistische scenario’s traint. Kalah is no-nonsense. Het is niet esthetisch, maar ruw. Het is mentaal en fysiek intens – en uiterst effectief.

Gratis proefles aanvragen bij Taekwon-Do School Amsterdam

Kalah: meerdere aanvallers

Kalah

Het doel van Kalah is om je zo snel mogelijk in veiligheid te brengen als je met crimineel geweld te maken krijgt. Kalah is vechten voor je leven – of dat van je dierbaren – als vermijden of de-escaleren heeft gefaald. Het gaat niet om mooie technieken laten zien, maar overleven. De trainingen zijn mentaal en fysiek zwaar. De technieken lijken simpel, maar blijken een stuk lastiger in de chaos van het gevecht, als je stijf staat van de adrenaline. Alles wat je leert wordt er zodanig in gedrild dat de kans groter is dat je ze instinctief kunt toepassen als het erop aankomt. Je hoeft geen vechtsport gedaan te hebben om het te doen, of groot en sterk, of bijzonder fit te zijn (er wordt zoveel mogelijk gebruik gemaakt van biomechanica in plaats van kracht). Je mentaliteit is het belangrijkste. Kalah is zeker ook geschikt voor vrouwen.

Kalah ook geschikt voor vrouwen

Kalah is ontwikkeld door de Israëlische Idan Abolnik. Deze ex-commando reist de hele wereld om seminars te geven en om instructeurs op te leiden (op zijn Facebookpagina zijn hiervan talloze video’s te zien).

Zijn motivatie om Kalah te ontwikkelen was zijn onvrede over de effectiviteit van de hand to hand combat die in het Israëlische leger werd aangeleerd (Krav Maga). Met de volhardende mentaliteit zat het wel goed, maar Abolnik zag talloze instructeurs falen als de aanvaller niet meewerkte volgens het boekje.

Kalah grondlegger Idan Abolnik demonstreert verdediging tegen dreiging met pistool

Kalah Training

In Kalah is kort samengevat geen scenario dat in de realiteit voorkomt te gek. Je leert je in de meest voorkomende situaties verdedigen, maar helaas kunnen die situaties escaleren tot nog meer chaos. En zodra je naar het buitenland gaat dien je vaak rekening te houden met andersoortig geweld.

Daarom leer je je in de Kalah trainingen op korte afstand verdedigen tegen stoten, messen, machetes, slagwapens, pistolen, geweren, grepen en verwurgingen, etc. Dit alles “360 graden”, dus van alle kanten, tegen meerdere aanvallers. En ook op de grond.

De manier waarop we trainen houdt in dat de bad guy zich ook echt gedraagt als een bad guy. Je wordt ontregeld voordat je wordt aangevallen. Maar we trainen ook de zogenaamde ambush, wanneer je uit het niets wordt aangevallen.

De trainingsmethode is erop gericht bepaalde patronen in je hoofd te slijpen. Zo hoef je er niet meer over na te denken als het er echt toe doet. Je zult jezelf geregeld (ver) buiten je comfortzone bevinden. De scenario’s zijn stressvol, onvoorspelbaar en vergen wat van je uithoudingsvermogen. Als je jezelf keer op keer succesvol weet te verdedigen onder deze omstandigheden, dan vergroot je je overlevingskans.

Blauwe plekken en schrammen zijn normaal. Daarom is het van cruciaal belang dat alle deelnemers aan de Kalah training respectvol met elkaar omgaan en elkaar niet permanent beschadigen. Je dient je ego buiten de deur te laten als je bij ons Kalah komt trainen. Het gaat niet om winnen. Het gaat om leren te overleven.

Seminars

Na een seminar in Nederland volgde onze instructeur Jair zijn instructeurscursus in Zuid-Afrika, de thuisbasis van Idan Abolnik. Niet alleen betekende dit een verrijking van de Taekwon-Do zelfverdedigingslessen. Ook buiten de deur bleek interesse. Dit was mede de reden om een seminar in Amsterdam te organiseren met de Franse Pascal Bourrassé (een ex-militair die ook alle Kalah hand to hand combat, persoonsbeveiliging en SWAT instructeursopleidingen heeft gevolgd). In de toekomst kun je meer van dit soort seminars verwachten!

Compilation video of last Sunday's Kalah Seminar with Pascal Bourrassé from Kalah France Tactical Division! We built up from the Kalah basics to a very difficult multiple attacker situation. Eyes were opened, not everybody made it to the end, we trained for survival, some egos took damage, cups were emptied – and refilled with a bit of self defense reality. Report will follow soon, selection of photos on our Facebook page. Stay safe!

Posted by Taekwon-Do School Amsterdam on Tuesday, June 18, 2019

Trainen?

Klik hier voor alle lestijden en tarieven. Je kunt ook langskomen voor een gratis proefles. Voor alle nieuwe leden hebben we een leuke welkomstaanbieding en een starterspakket waarbij alle benodigde trainingswapens zitten inbegrepen. Neem gerust contact met ons op voor al je vragen.