Kalah Bij Master Willy van de Mortel

Geplaatst op 09-04-2019.

HELMOND, 08.04.2019 – Het hing al sinds februari in de lucht, maar afgelopen maandag 4 april toog Jair naar Helmond om de Krav Maga-groep van Difesa Sports te verblijden met een workshop Kalah. Binnen de ITF Taekwon-Do wereld is Master Willy van de Mortel, de man achter Difesa Sports, een naam van statuur. Een grote eer dus om daar uitgenodigd te worden!

Voorpret

Tijdens de inmiddels beruchte week in Zuid-Afrika, waar Taekwon-Do School Amsterdam docent Jair zijn instructeurscursus Kalah volgde, werd er dagelijks geappt tussen hem en Master Willy. Niet in de laatste plaats voor de broodnodige mentale support, maar zeker ook uit interesse. Master Willy volgde eerder een seminar van Kalah geestesvader Idan Abolnik en de social media posts daarover zijn mede reden geweest voor Jair om dat pad verder te onderzoeken. Een afspraak om eens langs te komen in Helmond tijdens het Krav Maga-lesuur was snel gemaakt.

Aan de slag

Aangekomen bij Fitnessclub Helmond, het thuishonk van Difesa Sports, word ik vriendelijk naar de bovenverdieping verwezen in zwaar Brabants accent. De geur van hard trainen walmt me halverwege tegemoet, een goed teken. Als ik mijn hoofd door de deur steek zie ik meteen een hoop bekende – en bezwete – ITF gezichten. Het sparringsdeel komt net ten einde en zodra Master Willy me ziet merkt hij meteen op dat hij me wel verwacht had om even mee te komen trainen met zijn groep atleten. Touché, volgende keer ga ik dat wat beter plannen, want de kas van het CJIB is al genoeg gespekt.

Wanneer de laatste Taekwon-Doins de zaal uit zijn gedruppeld, introduceert Master Willy me aan de groep heren waarmee ik het komende uur bezig ga. Omdat ze al een beetje geproefd hebben aan Kalah, stel ik voor op te warmen met de drills die ze al kennen. Achtereenvolgens behandelen we verdediging tegen stoten, de rear naked choke en pistooldreiging van voren. Door flink te hameren op de principes en alles wat we doen onder (flinke) stress te testen, kan de groep enigszins proeven van hoe zelfverdediging in een realistische situatie werkt – en hoe niet. Je probeert de beste nep te creëren, om in ieder geval een plan te hebben dat diep in je neuronen zit gebeiteld op het moment dat het erop aankomt.

Dankbaar

Het was voor mij de eerste keer dat ik met een Krav Maga-groep aan de slag ben gegaan met Kalah en ben dankbaar voor deze kans en de open mind waarmee ik ben ontvangen. Uiteraard waren ze niet compleet onbekend met Kalah, dus dat scheelde. Je ziet in de internationale Krav-gemeenschap enig ongemak met Kalah, omdat het een en ander in perspectief zet. Mijn boodschap was absoluut niet om Krav “af te zeiken”, zoals ik het volgens mij formuleerde tijdens mijn introductie, maar vooral om de Kalah-principes te demonstreren en de groep te laten ervaren hoe het werkt in Kalah. De vergelijking is verder aan hen.

Master Willy, nogmaals hartelijk dank voor de mooie ervaring. Wordt zeker weten vervolgd!


Kalah Trainen?

Lees hier meer over wat Kalah precies inhoudt. Onze lestijden vind je hier en vraag direct een gratis proefles aan!

Wat is Kalah?