Kalah Gastles bij Soo Bak-Gi

Geplaatst op 15-05-2019.

ASTEN, 14.05.2019 – Nog net in Brabant, op de grens met Limburg, ligt het dorpje Asten. Hier is de school van John van Dam gevestigd, Soo Bak-Gi. Jair ging langs voor een gastles Kalah. Wat messentrekkers en carnaval met elkaar te maken hebben? Lees verder…

Kalah Gastles door Jair Stenhuijs bij Soo Bak-Gi in Asten

Geslaagde avond Kalah in Asten!

Carnaval Leek

Na de gemiste carnavalsafspraak van vorig jaar – Jair is na 39 jaar nog steeds een totale leek qua authentiek Brabants carnaval – was dit een aardige lijmpoging: een gastles Kalah bij John van Dam’s Soo Bak-Gi, te Asten. John en Jair kennen elkaar al sinds een jaar of 15 en reisden zelfs ooit samen af naar Zuid-Korea voor een WK. Binnen enkele appjes was de afspraak voor een gasttraining dan ook snel geregeld, hoewel de heenreis vanaf Amsterdam een stuk moeizamer ging (2.5 uur!). Na een dankbare bak huisgemaakte Spaghetti Bolognese á la John startten we met de les. Eerst de jeugdgroep, daarna de junior/seniorgroep.

Messentrekkers

Waar de jeugd vooral de mindset meekreeg, gingen de junioren en senioren anderhalf uur aan de bak met messen. De groep mocht zelf een “probleem” aandragen, dus begon het feest met het mes op de keel. Vanuit de principes van Kalah werden achtereenvolgens de “Ice Pick”, de “Sewing Machine” en nog een aantal varianten van achter en opzij behandeld. In het begin was het even wennen, maar de groep had het na een uur al aardig onder de knie. De intensiteit was realistisch (er zijn diverse rubberen messen gesneuveld) en ze konden enigszins proeven van de stress die erbij komt kijken in dit soort nare situaties.

Tipje van de IJsberg

In de rondvraag aan het eind van de les was het tijd voor reflectie. Gelukkig had niemand van de aanwezigen ooit echt in een levensbedreigende situatie met crimineel geweld gezeten, hoewel er één bijna-aanvaring werd toegelicht. John gaf terecht aan dat de stress die de groep die avond had ervaren slechts een tipje van de ijsberg is. Niet voor niets is een essentieel uitgangspunt van Kalah dat je een niet-dreigende houding aanneemt: deels om je verrassingselement op te bouwen en je tactische voordeel te vergroten, maar zeker ook omdat je dan sneller vanuit de welhaast onvermijdelijke freeze naar fight kunt omschakelen door conditionering – hopelijk.

Gezond Verstand, Geen Rambo

Bij zelfverdediging is het stuk voordat er ook maar iets fout gaat veel belangrijker dan de uiteindelijke vaardigheden. Níet in die gevaarlijke buurt om 1 u ’s nachts naar de nachtwinkel gaan; oversteken als je gevoel zegt dat het groepje dat je tegemoet loopt niet pluis is; rechtsomkeer maken als de sfeer in die kroeg agressief is; weten hoe je ego-gedreven confrontaties in de kiem smoort door de-escalatietechnieken; snappen wat “noodweer” juridisch betekent, voordat papa de bak in gaat terwijl hij zichzelf alleen maar verdedigde – volgens hem. Zelfverdediging is meer gezond verstand dan Rambo-skills.

Op de terugweg slechts 15 minuten extra reistijd door wat wegwerkzaamheden, maar dankzij een ontzettend leuke avond bij Soo Bak-Gi ging dat met een big smile gepaard. Hartelijk dank aan John voor de warme ontvangst (en pasta!), ik vond het fantastisch om je studenten te mogen helpen! – Jair


Kalah Trainen?

Lees hier meer over wat Kalah precies inhoudt. Onze lestijden vind je hier en vraag direct een gratis proefles aan!

Wat is Kalah?