Kalah Geschikt voor Vrouwen?

Geplaatst op 23-05-2019.
AMSTERDAM, 22.05.2019 – Een vraag die we regelmatig ontvangen: is Kalah geschikt voor vrouwen en trainen vrouwen ook zo heftig? Het korte antwoord: absoluut. Waarom?
Onderstaande video schetst het scenario waarin een dame wordt beetgepakt bij haar pols. Het probleem is niet dat haar pols vastzit, maar dat de bad guy haar waarschijnlijk naar een onbekende bestemming wil verplaatsen – misschien wel in de kofferbak van zijn auto – waar er minder getuigen zijn, of zijn kompanen staan te wachten en om daar de ellende aan te richten die hij van plan is.

Scenario

Voor de goede orde, we hebben het hier over de situatie voorbij vermijden en de-escaleren: je weet dat het goed misgaat als je niet handelt.
 
De gebruikelijke “oplossingen” (pols proberen te bevrijden, stampen op de voet, trappen tegen scheenbeen/knie/kruis) zullen misschien werken in minder risicovolle scenario’s, maar de kans is groot dat de boel hierdoor razendsnel escaleert.
 
Je moet je goed realiseren dat je altijd met 0-1 achterstand begint: de bad guy heeft een plan, kans is groot dat hij dit vaker heeft gedaan, en heeft jou verrast.

Kalah Principes

Kalah is erop gericht die balans in een zo kort mogelijke tijd om te laten slaan. Dat betekent dat je je verrassingselement dient op te bouwen door angst en meegaandheid uit te stralen en je kans resoluut moet pakken – misschien is het de enige die gaat komen.
 
Daarom dwing je de bad guy zo snel mogelijk in z’n achteruit, neem je controle, en richt je zoveel mogelijk schade aan in een zo kort mogelijke tijd. Niet om te winnen, maar om te overleven: je weet niet of hij nog een wapen heeft, medeplichtigen in de buurt, etc. Als er nog een sprankje motivatie in ‘m zit, dan zal hij dat tegen je gebruiken en je kans op snel veilig wegkomen uitstellen of verkleinen.
 
Dus ja, Kalah is geschikt voor vrouwen. En ja, ze trainen even heftig als de mannen – misschien wel heftiger.
kalah wrist grab defense women