Examen Nieuwe Stijl

Geplaatst op 23-06-2019.

Amsterdam, 22.06.2019 – Een Taekwon-Do feestje met bloed, zweet en tranen met nieuwe onderdelen. Het examen is deze keer extra pittig, maar werd vrijwel door iedereen goed afgelegd. We hebben weer genoeg inspiratie voor het komende seizoen!

Pittig Examen

Als de eerste zenuwachtige leerlingen binnendruppelen, pruttelt de koffie al. Er wordt nog driftig door de syllabus gebladerd, een tul geoefend, of wat gestretched. Er heerst een gezonde spanning in de dojang van Taekwon-Do School Amsterdam. Dat kan maar één ding betekenen: examens.

Sinds de introductie van de zelfverdedigingstoepassingen uit de Tuls in ons curriculum (ITF Radix), hebben we de gupexamens (gekleurde banden) anders ingedeeld om de stof wat beter behapbaar te maken – vooral voor de jongere beoefenaars. Nu er voor de junioren en senioren ook nog Kalah bij is gekomen, bovenop de geijkte ITF Taekwon-Do theorie- en praktijkonderdelen, betekent dat ondertussen een aardig pittig examen.

Techniek

Op twee velden treden de examenkandidaten per koppel aan. Als eerste staan de basistechnieken op het programma als opwarmer. Alles wordt natuurlijk in Koreaanse terminologie gevraagd. Vervolgens gaan de kandidaten aan de slag met de basis traptechnieken (de zogenaamde saju chagi’s).

Tijdens het onderdeel Tuls kan de groep laten zien hoe ze de basistechnieken uit het vorige deel op sierlijke wijze verweven tot tactische oplossingen. Onderwijl worden ze aan de tand gevoeld over de symboliek, mythologie, filosofie en historische context die gepaard gaat met de Tuls, die een knap staaltje Koreaanse cultuurmarketing op zich zijn.

Shock en Zweetdruppels

Dan is het tijd om “contact” te maken. Iedereen demonstreert enkele gesprongen (breek)traptechnieken en de junioren en senioren ook zogenaamde “power breaks” met meerdere houten planken. We noteren voor het volgend examen dat we stoffer en blik meenemen voor al die splinters.

Bij het eerste deel zelfverdediging demonstreren de kandidaten toepassingen uit de Tuls. Een nieuw element hierin is dat we de toepassing ook in een realistische situatie willen zien: werkt het Γ©cht? Dit levert veel ideeΓ«n op voor komend seizoen πŸ™‚

Daarna komt Kalah aan bod. Blijkbaar hadden niet alle junioren aan hun ouders verteld wat dat precies inhield. De reacties vanaf de bank varieerden van pure shock tot geamuseerd grinniken. Petje af voor de deelnemers: het was een zware test waarin ze mentaal en fysiek flink onder druk werden gezet en steeds op onverwachte momenten op allerlei manieren werden aangevallen (al dan niet met wapens).

Dan staat sparring op de planning. Iedereen draait meerdere partijen tegen verschillende tegenstanders. We kijken vooral naar techniek en of er “slim” wordt gevochten. Bij een aantal partijen is het genieten van de creatieve oplossingen!

Onze traditionele afknaller is de – voor sommigen vreeswekkende – conditietest. Dit is het moment waarop steun van de toeschouwers cruciaal is. Onder luid gejuich bijten de deelnemers door tot de laatste seconde.

Examen een Feestje

Met trots konden we bijna iedereen het nieuwe Taekwon-Do School Amsterdam gupexamencertificaat overhandigen! Het is altijd interessant om te zien hoe onze leerlingen het doen op zo’n examen, wat toch een redelijk stressvol gebeuren is, hoe je het ook went of keert. De een stijgt boven zichzelf uit, de ander is altijd zeer kritisch op zichzelf en had het beter willen doen – en ja, een enkeling gaat hier en daar de mist in. Maar in veruit de meeste gevallen weten ze zich dan later te herpakken.

En dat is het mooie van Taekwon-Do. Omdat het zo breed is, zijn er vele onderdelen waarin je kunt laten zien wat je kan. Naast dat een examen een test is, is het ook een feestje.

Ondertussen in Helmond

Wat er zich tegelijkertijd in Helmond bij Difesa Sports voltrok in de dojang van Master Willy van de Mortel, was het 4e Danexamen van Helena. Ook zij werd flink aangepakt, maar zoals verwacht rondde zij het examen met succes af.

Wij feliciteren alle Amsterdammers met hun mooie examens. Dank voor jullie inzet en tot snel in de dojang met jullie nieuwe kleurtjes!