Open Dutch Championships 2019

Geplaatst op 28-01-2019.

AMSTERDAM, 28.01.2019 – De Open Dutch Championships is hét ITF Taekwon-Do toernooi waar heel Europa komt peilen of ze klaar is voor het komende EK of WK in het voorjaar. En het speelt zich af op Nederlandse bodem. Met meer dan 750 deelnemers van 82 clubs uit 22 landen was het competitieve niveau wéér hoger dan vorig jaar. Ons team eindigde als 3e (!) in het klassement.

De lijst met deelnemers, coaches en scheidsrechter was dit jaar wederom een internationale “ITF wie-is-wie?”. Het was afgelopen zaterdag genieten van ITF Taekwon-Do van de bovenste plank met alle de smaakmakers uit diverse gewichtsklassen, iconische bondscoaches en arbitrage van internationale klasse. We mogen in Nederland in ons handen knijpen met een ITF Nederland Master Series organisator als Master Willy van de Mortel en zijn team van Difesa Sports in Helmond!

Taekwon-Do School Amsterdam bij Open Dutch 2019 – Sparring: Goud Naut en Benjamin, Brons Sandra; Tul: Brons Benjamin

Internationale ervaring

Amsterdam werd vertegenwoordigd door Naut, Sandra, Kaat, Benjamin en Marina en Jair als coach. We trokken dit keer samen op met 9 deelnemers van Team Carvalho Sports en een deelnemer van Nimjae. Gezien de intimiderende lijst met deelnemers in de poules, met klinkende namen die ze alleen nog maar van Youtube en Instagramvideo’s kenden, klonken er in de voorbereiding hier en daar wat zenuwachtige geluiden…

Naut en Jair waren er al vrijdagavond. Naut kon dus meteen proeven van die internationale sfeer die er altijd heerst bij de grote toernooien: Taekwon-Do beoefenaars uit alle windstreken in de hotel lobby die bij de weging in- en uitliepen, in de ene hoek werd nog wat geschaafd aan de Tuls, in de gang werd er stevig geblitzt tegen de mitts en natuurlijk was het een weerzien van oude bekenden. De buzz was voelbaar.

ITF Taekwon-Do van de bovenste plank

Op zaterdagochtend stroomde de hal langzaam vol en na de opening was het genieten: het niveau van de zwarte bandenklasse Tuls was ongekend hoog. Een groot deel van de Europese top liet zien waarom ze daar thuishoorde. Ook in de gekleurde banden- en jeugdklassen was het flink aanpoten: meerdere poules waren bezet met 50+ deelnemers. Benjamin wist in ieder geval een bronzen plak binnen te slepen!

Toen het middaguur naderde werd er overgeschakeld op het onderdeel Sparring. Omdat de buitenlandse teams dit jaar veel meer jeugd en gekleurde banden mee hadden genomen, was het in die klassen extra feest: hoe vaak krijg je in Nederland de kans om het tegen de leerlingen van je idolen op te nemen?

Na een spannende finale tegen Oekraïne pakte Naut goud met Sparring met geweldig positiespel en sneaky puntjes (met een zijwaartse trap uit het boekje als kroon op de partij). Het leverde coach Jair een uitgestoken tong van Katya Solovey op: hoogtepunt van z’n dag! Ondanks dat ze zich niet lekker voelde knokte Sandra een bronzen plak bij elkaar, gecoacht door haar grote zus Marina. Kaat ging fantastisch, totdat ze een flinke trap tegen het hoofd moest incasseren. Het lukte niet om tijdig te herstellen, waardoor de tegenstander er met de partij vandoor ging. Benjamin was z’n tegenstanders te slim af en ook hij mocht een gouden plak om z’n nek hangen. Dubbel prijs dus, wat echt een topprestatie is op zo’n groot toernooi!

Teamwork

Maar naast de Amsterdammers ging het bij de rest van het team ook heel goed! Martijn kwam heel goed uit de verf bij het Sparren, wat resulteerde in een gouden medaille – haast tot zijn eigen verbazing. Jason en Mike waren hun tegenstanders de baas en lieten zich glimlachend die gouden jongens om de nek hangen. Boyd (Nimjae) ging er flink tegenaan (tegen onder andere een kop langere jongen!) en incasseerde zijn welverdiende goud met Sparring.

De dag werd afgesloten met de Overall Sparring poules (open gewichtsklassen). Hier barstte het vuurwerk serieus los. Het mooie van de Overall is dat je je kunt meten met tegenstanders die je normaal nooit tegenkomt in je klasse. Niet iedereen durft dat aan, want het is nogal een reality check 😛

De gebroeders Mats en Rens traden aan in dezelfde poule van ervaren junior internationals. Rens liet zeer goede dingen zien en had absoluut een ronde verder kunnen komen. Voor Mats was het het eerste grote toernooi als junior A-klasse en het verschil in gewicht en ervaring was net iets te groot voor hem, maar zeker inspirerend: we weten waar we ons in gaan vastbijten!

Jackie draaide haar eerste échte toernooi sinds een jaar of twee. Ze kon helaas haar individuele klasse niet doen en viel dus meteen in de boter in de Overall (om 19:45u ’s avonds…). Wij hebben in ieder geval weer ouderwets genoten van haar optreden en ook al leverde het geen medaille op: dit smaakt zeker naar meer!

Fijn detail: als extra bonus kregen alle poulewinnaars een setje mooie Open Dutch handschoenen! Helaas wou niemand ze afstaan aan coach Jair, dus die zal volgend jaar zelf mee moeten doen (en winnen…).

Open Dutch 2019: ITF Taekwon-Do van internationale topklasse!

Klein groepje, grote ontwikkelingen

Terugkijkend op deze editie van de Open Dutch Championships mogen we stellen dat ons kleine wedstrijdgroepje weer grote stappen vooruit heeft gemaakt. Af en toe zit je als coach wel met de handen in het spreekwoordelijke haar, maar dan vallen dingen toch weer op hun plek op het juiste moment – en soms niet. Dat hoort er nou eenmaal bij. Maar daar kijk je doorheen en de potentie die we zien is enorm. Dat moment dat je in de wedstrijd ziet dat je pupil het grote plan snapt en er naar handelt – en achteraf ook kan verwoorden hoe het op dat moment zat… Dan ben je als coach trots, met of zonder medaille.

Dat gezegd hebbende: we zijn natuurlijk zo trots als een aap op onze 3e plek in het clubklassement! Hoe je het ook wendt of keert, als je in die regionen weet te eindigen tussen zoveel (82) goede clubs uit heel Europa, dan heb je iets gepresteerd 🙂

Tot slot nogmaals dank aan de ITF Nederland Master Series en in het bijzonder Master Willy van de Mortel en Difesa voor dit fantastische evenement van wereldklasse. We zijn er trots op bij een ITF Taekwon-Do federatie te horen die in deelnemers van dit niveau kan grossieren!

Open Dutch 2019 – 3e plaats overall ranking voor Amsterdam-Carvalho