Grappling en Taekwon-Do: Een Mooie Ontmoeting

Geplaatst op 11-04-2019.

AMSTERDAM, 10.04.2019 – Terwijl Ajax aan het spelen was met Juventus, stond grappling op het menu op woensdagavond 10 april bij Taekwon-Do School Amsterdam. Een geweldig leuke gasttraining, verzorgd door Tony en Pieter, die zeker voor herhaling vatbaar is!

Familie

Het was nogal een familie-aangelegenheid: “Uncle Tony“, de neef van Taekwon-Do School Amsterdam-docent Jair, kwam langs om een introductieles grappling te geven samen met zijn collega Pieter. De twee heren sturen gezamenlijk een landelijk beveiligingsbedrijf aan. Toevallig zaten ze die avond bij een klant, waardoor de gelegenheid zich voordeed om het reeds lang geleden opgegooide balletje over een gastlesje in te koppen. Tevens kwamen het zusje van Jair en zijn neef meedoen met de les – en kwamen zijn ouders en zijn andere zus voor het eerst kijken in onze dojang.

Taekwon-Do Roots

Grappling is worstelen, met als doel de tegenstander te laten opgeven door bijvoorbeeld diens gewrichten in een klem te leggen, of door gebruik van controlegrepen en verwurgingen. Je draagt, in tegenstelling tot bijvoorbeeld Judo of Jiu Jitsu, géén gi (zo’n dik judopak). Je begint staand, dus worpen en takedowns zijn ook onderdeel van het arsenaal. Meestal eindigt in deze vechtsport het verhaal op de grond, maar uiteraard kun je iemand ook prima staand choken πŸ™‚

Tony introduceert zichzelf en zijn kompanen: allen hebben zij en een gevarieerde martial arts achtergrond, die op een gegeven moment tot MMA (Mixed Martial Arts) heeft geleid, waar grappling een belangrijk onderdeel van vormt, hoewel het een studie op zich is. Het was frappant om te horen dat ze alle drie ooit bij Taekwon-Do zijn begonnen! Ze kennen elkaar van het beveiligingsbedrijf waar ze werken. De motivatie om op een gegeven moment wat behendiger te willen worden in grappling was ten dele beroepsmatig om begrijpelijke redenen. De heren Tony en Pieter geven de training, collega Selcuk – wiens vader een Taekwondoschool (WT, de Olympische variant) in het zuiden des lands heeft – is meegekomen om lekker mee te trainen.

Grappling Basics

In de warming-up zitten direct een aantal handige vaardigheden verwerkt die we later nodig zullen hebben. We schuifelen over de grond met de shrimp, stappen de zaal door met onze wrestling shots en leggen de technische basis voor een beter positiespel met een pummel drill. Om de spieren te verwennen worden we nog even de mat over gestuurd met spiderman walks.

Dan is de single-leg takedown aan de beurt, waarmee je je tegenstander naar de grond kunt brengen door diens been te controleren. Hier komt de eerder genoemde shoot goed van pas. De takedown gaat over in een controlepositie en we leren van die positie naar de volgende te manoeuvreren. Een andere veel voorkomende positie is de guard, waarbij je tussen de benen van de tegenstander zit geklemd. We leren hoe je je positie kunt verbeteren vanuit deze situatie.

Grappling Is Moeilijk

Zo vliegt de tijd voorbij, terwijl onze gasttrainers heel rustig en bekwaam de technische details uitleggen. Want dat als een paal boven water: grappling is moeilijk! Het is een soort 3D-puzzel die je constant moet oplossen met je lichaam, terwijl je de arm-, been- en nekklemmen van je af probeert te slaan. Wij als beginners zijn geneigd teveel op kracht te vertrouwen, waardoor uitputting al gauw op de loer ligt. Hoe technischer je het oplost, hoe beter – ook al is de primaire reactie om als een kat in het nauw te reageren als je ergens in dreigt vast te lopen. Sparren met een van de gastdocenten was alsof je terecht kwam in een kruising tussen een menselijke kooi en een octopus.

Grappling is vermoeiend!

Bij de nazit hebben we het over de praktijk van het beveiligen. Zelfverdediging heeft uiteraard onze speciale aandacht en van praktijkervaring kunnen we altijd leren. We hebben het over de-escalatie gesprekstechnieken die er zoal gebruikt worden en hoe er met verschillende soorten (potentieel) geweld kan worden omgegaan, waarbij een aantal mooie verhalen voorbijkomen uit de tijd dat de beveiliging nog niet zo professioneel was als tegenwoordig.

Tony en Pieter lieten weten dat ze het een hele leuke groep vonden en dat was absoluut wederzijds: tot snel mannen!