Nieuw scheidsrechter reglement online

Geplaatst op 31-07-2019.

Het nieuwe scheidsrechter reglement staat op de website.

De aanpassing van het scheidsrechter reglement betreft de aanpassing van de minimum leeftijd voor de B-cursus. Wat was het eerst?
De aanpassing van het reglement betreft niet de minimumleeftijd, maar de minimale graduatie. Om nu de B-cursus te mogen doen moet je minimaal 17 jaar zijn, en in het bezit van de graduatie 1e dan. Eerder was dit 2e kup.
En waarom is het aangepast?
We zagen teveel mensen met weinig wedstrijd- of scheidsrechter ervaring te snel de cursusstructuur doorlopen. Met de B-licentie komen verantwoordelijke functies (matscheidsrechter en jury president), waarbij je vaak de verantwoordelijkheid draagt over een volledig veld, en een team van 6-8 scheidsrechters moet aansturen. Dit is een serieuze taak, en we vinden het niet meer dan logisch dat 1e dan hier de minimale graduatie bij moet zijn. Taekwon-Doin met 1e dan zijn het vaak al gewend om op de club een voorbeeldfunctie te hebben, en daarom denken wij dat deze graduatie beter past bij deze volwassen functie.
Kun je nog vertellen wat de WSC voor het nieuwe seizoen op de planning heeft staan?
De WSC is momenteel vooral bezig met het opzetten van de E-learning. Na wat vertragingen en problemen is dit project nieuw leven ingeblazen, en we hopen na de zomervakantie met een testversie of met video’s te kunnen starten. Daarnaast passen we de cursusstructuur iets aan, en gaat het beoordelen van tul al onderdeel uit maken van de D-cursus. Dit lijkt ons een logische aanpassing, omdat scheidsrechters met een D-licentie vaak op toernooien al worden ingezet op het onderdeel tul. We zijn tevens bezig met het uitwerking van handvatten om het onderdeel tul te beoordelen, omdat dit toch nog erg moeilijk blijkt.
Heb je eventueel nog wat andere wetenswaardigheden?
ITF Nederland is momenteel in een oriƫnterende fase met de wereldorganisatie, en kijkt naar de mogelijkheden om in Nederland een IUC (= International Umpire Course) te organiseren. Nog geen zekerheden, en zeker geen mogelijke data, maar wel een leuk weetje. Verder is de AETF al druk met scheidsrechterzaken voor het EK, en moet Sasun James uit een grote lading een selectie maken van de EK scheidsrechters.