Stoïcisme en Taekwon-Do: Een Gids voor Evenwicht en Zelfbeheersing

Geplaatst op 04-10-2023.

Zoek je naar een manier om evenwicht en zelfbeheersing in je leven te brengen? Ontdek de synergie tussen Stoïcisme en Taekwon-Do, twee disciplines die je kunnen helpen in je dagelijkse leven. Beide filosofieën bieden een raamwerk voor persoonlijke ontwikkeling, mentale veerkracht en ethisch gedrag. Lees hieronder verder.

marcus aurelius quote

Op een zondagochtend vroegen mijn kinderen om een verhaaltje. “Overpeinzingen” van Marcus Aurelius lag dichtbij, dus begon ik voor te lezen. Tijdens het lezen dacht ik aan hoe de Nederlandse Taekwon-Do selectie, via hun bondscoach, ook geïnspireerd is door stoïcijnse filosofie. Dit zette me aan het denken en werd de aanleiding voor dit artikel, waarin we de raakvlakken tussen stoïcisme en Taekwon-Do nader onderzoeken.

De Kernprincipes van Stoïcisme

Stoïcisme is een filosofische stroming die zich richt op vier hoofddeugden: wijsheid, moed, rechtvaardigheid en zelfbeheersing. Deze deugden zijn niet alleen theoretische concepten maar bieden praktische richtlijnen voor het dagelijks leven. Ze helpen je om te gaan met stress, besluitvorming te verbeteren en een zinvol leven te leiden.

Stoïcisme en Taekwon-Do: De Synergie

Net als het stoïcisme heeft ook Taekwon-Do zijn eigen set morele richtlijnen, bekend als de ‘Tenets of Taekwon-Do’. Deze tenets, zoals Hoffelijkheid en Zelfbeheersing, overlappen opmerkelijk goed met de stoïcijnse deugden. Het is deze synergie die beide disciplines zo krachtig maakt in het bevorderen van een evenwichtig leven.

De ‘Tenets of Taekwon-Do’ en de vier stoïcijnse deugden hebben veel gemeen, maar er zijn ook enkele verschillen. Laten we ze stuk voor stuk vergelijken:

  1. Wijsheid en Hoffelijkheid: Wijsheid in het stoïcisme gaat over het maken van ethische keuzes en het begrijpen van de wereld om ons heen. Hoffelijkheid in Taekwon-Do is vergelijkbaar omdat het ook gaat over respect en ethisch gedrag. Beide concepten richten zich op het begrijpen en respecteren van anderen.
  2. Moed en Zelfbeheersing: Moed in het stoïcisme is het vermogen om te handelen ondanks angst. Zelfbeheersing in Taekwon-Do is het vermogen om je impulsen te beheersen, wat ook een vorm van moed vereist. Beide deugden vullen elkaar aan.
  3. Rechtvaardigheid en Integriteit: Rechtvaardigheid in het stoïcisme gaat over eerlijk en ethisch handelen. Integriteit in Taekwon-Do gaat ook over eerlijkheid en het doen van het juiste, zelfs als niemand kijkt. Beide deugden zijn nauw met elkaar verbonden.
  4. Zelfbeheersing en Onverzettelijke Geest: Zelfbeheersing is een kernprincipe in beide filosofieën. In het stoïcisme gaat het om controle over je emoties, terwijl het in Taekwon-Do meer fysiek is en gaat over het beheersen van je lichaam en geest in moeilijke situaties.

Praktische Oefeningen: Stoïcisme en Taekwon-Do in Actie

Een van de bekendste stoïcijnse oefeningen is de ‘premeditatio malorum’, ofwel de voorbereiding op tegenslagen. Deze oefening kan ook worden toegepast in Taekwon-Do training om mentaal voorbereid te zijn op uitdagingen, zowel in de dojang als daarbuiten.

Stel je voor dat je een nieuwe, complexe Taekwon-Do techniek moet leren, en je voelt je overweldigd. Hier is hoe je de stoïcijnse oefening van ‘premeditatio malorum’ kunt toepassen:

  1. Identificeer de Uitdaging: Erken dat het leren van deze nieuwe techniek een uitdaging zal zijn.
  2. Visualiseer Tegenslagen: Neem een moment om je voor te stellen wat er mis zou kunnen gaan. Misschien voer je de techniek niet correct uit, of misschien raak je gefrustreerd.
  3. Bereid je Voor op Emoties: Denk na over hoe je je zou voelen als deze tegenslagen zich voordoen. Zou je ontmoedigd, gefrustreerd of boos zijn?
  4. Plan je Reactie: Beslis nu hoe je zou reageren op deze tegenslagen. Als je de techniek bijvoorbeeld niet meteen onder de knie krijgt, neem dan een pauze, haal diep adem en probeer het opnieuw.
  5. Voer Uit en Evalueer: Ga door met je training, houd je geplande reacties in gedachten. Na de training, evalueer hoe het ging. Hebben de voorbereide reacties geholpen? Zo niet, wat zou je de volgende keer anders doen?

Door deze oefening toe te passen, ben je beter voorbereid op de uitdagingen die je in je Taekwon-Do training tegenkomt, en kun je ze met meer zelfbeheersing en veerkracht benaderen.

Conclusie

Of je nu een doorgewinterde Taekwon-Do beoefenaar bent of nieuw bent in de wereld van de filosofie, Stoïcisme en Taekwon-Do bieden waardevolle inzichten. Ze helpen je om een evenwichtiger, ethischer en veerkrachtiger persoon te worden. Kom trainen bij Taekwon-Do School Amsterdam en ervaar zelf de voordelen.


Verder Lezen