MMA Amsterdam

De tijd van de kooigevechten waarin bruten uit allerlei martial arts – of pure straatvechters – roekeloos op elkaar inbeukten is al lang voorbij. De vechtsport die we tegenwoordig Mixed Martial Arts (MMA) noemen is nu een van de meest populaire martial arts, waarin topatleten elkaar aftroeven met elk hun eigen optimale mix aan tactieken en technieken.

Gratis Proefles Aanvragen Taekwon-Do School Amsterdam

MMA bij Taekwon-Do School Amsterdam

Taekwon-Do School Amsterdam biedt sinds seizoen 2020-2021 ook MMA (Mixed Martial Arts) aan. MMA is een (ongewapende) vechtsport waarin niet alleen trappen en stoten worden gebruikt: er zijn maar weinig technieken uitgesloten om je tegenstander mee aan te pakken. Het gevecht kan zich naar de grond verplaatsen en klemmen en verwurgingen zijn toegestaan. Het doel is je tegenstander te domineren door een knockout te forceren, of totdat hij opgeeft. MMA is volop in ontwikkeling als sport. Je vindt er vechtsporters uit allerlei disciplines: kickboksen, worstelen, (Brazilian) jiu-jitsu, Taekwon-Do en nog veel meer, hoewel je steeds vaker atleten ziet die van meet af aan zijn getraind in MMA.

Taekwon-Do School Amsterdam biedt op dit moment drie vormen van martial arts: Taekwon-Do, MMA en Kalah. De fundering die je ontwikkelt qua traptechnieken bij Taekwon-Do is een enorme aanwinst in je MMA instrumentarium. Bovendien biedt Taekwon-Do verdieping in je kennis en vaardigheden die bij Kalah (zelfverdediging) van pas komen – en vice versa. Wat je bij MMA leert kun je ook gebruiken in je zelfverdediging (Kalah). En de mentaliteit die je meekrijgt bij een realistisch zelfverdedigingssysteem als Kalah, brengt zowel je Taekwon-Do als MMA op een ander niveau.

Trainer Manuel Gaxhja heeft de trainingen onder zijn hoede. Hij heeft een Taekwon-Do achtergrond (3e Dan) en heeft een wereldtitel op zijn naam, maar de laatste jaren heeft hij zich gericht op MMA en staat zelf op het punt om professioneel door te breken.

Verwacht in onze trainingen dus veel aandacht voor de betere traptechnieken!

Training

In de MMA trainingen richten we ons steeds op één thema. De ene dag gaat het over staand vechten, waarin impact technieken centraal staan (bijvoorbeeld trappen, stoten, elleboogjes en knietjes). De andere dag gaat het over het naar de grond werken van je tegenstander (takedowns) en het gevecht op de grond. En op de volgende dag integreren we alles. Vanuit het “spel” – want vechtsporten zijn in wezen spellen met regels – leer je al je technieken en tactieken toepassen.

Wedstrijden kunnen plaatsvinden in een ring of in een kooi en vechters ontmoeten elkaar in vastgestelde gewichtsklassen. Qua beschermmateriaal dragen vechters meestal handschoenen die de knokkels beschermen, maar die de vingers niet bedekken (hoewel dit per federatie kan verschillen). Ook wordt een gebits- en een kruisbeschermer gedragen (mannen). Voor MMA moet je mentaal en fysiek sterk zijn, want je moet je hele lichaam gebruiken. De sport heeft veel aspecten die je moet beheersen en de rondes duren doorgaans langer dan bij andere vechtsporten.

Tijdens de training gebruik je meer beschermers, zoals scheenbeschermers en bokshandschoenen. Dit is voor de veiligheid. Het is belangrijk dat je een fysieke vechtsport als MMA op een veilige manier kunt beoefenen. Het risico op schade is natuurlijk groot als je vanaf het eerste moment in het diepe springt. Bij Taekwon-Do School Amsterdam bouwen we de vaardigheden van onze leerlingen daarom laagje voor laagje op, zodat ze een sterk fundament ontwikkelen.

Oorsprong

Vechtkunst bestaat al sinds mensen oorlog met elkaar voeren. De training van krijgers was vooral gewapend. De oudste vorm van ongewapende vechtsport die ons bekend is, is worstelen. In de Westerse geschiedenis is de vroegste vorm van ongewapende vechtsport die lijkt op MMA, het Griekse pankration. De enige twee regels waren dat je met je vingers uit elkaars ogen en mond bleef en bijten was ook verboden. Historici speculeren dat pankration met de legers van Alexander de Grote naar India werd gebracht en dat het daar de ontwikkeling van de vechtkunst in Azië (met name China) heeft beïnvloed.

In de recente geschiedenis heeft MMA een vlucht genomen met vechtsportpromotors als Pride en UFC. Brazilian jiu-jitsu (BJJ) legende Rorion Gracie zette voor die laatste organisatie een toernooi op voor acht deelnemers uit diverse disciplines, min of meer om te bewijzen dat BJJ de superieure vechtsport was.

Sindsdien is er een hoop veranderd en evolueert deze brede vechtsport continu. Coaches en vechters worden slimmer in het kiezen van het juiste arsenaal en transformeren de lappendeken aan vechtstijlen langzaam maar zeker in een efficiënte, op zichzelf staande vechtsport.

Winnen

Omdat er verschillende MMA-federaties bestaan wereldwijd, is er niet één vast reglement voor MMA-wedstrijden. Echter, de meeste federaties maken gebruik van de “Unified Rules of Mixed Martial Arts”, of een variatie daarop.

Het doel van de sport is om je tegenstander te verslaan binnen een bepaald aantal rondes. Een partij kun je in één keer beslissen door je tegenstander KO te slaan, of hem laten opgeven door een verwurging of klem op de gewrichten. Ook kan het zijn dat de scheidsrechter ingrijpt om de verliezende vechter te beschermen.

MMA is ook een jurysport en die jury bepaalt je score per ronde. Dit gaat volgens een “10-Point Must Scoring System”. De winnaar van de ronde móet 10 punten krijgen, de verliezer 9 of minder. Een uitslag van 10-7 betekent zoveel als dat de winnaar totaal over de tegenstander heen walste. Een gelijke ronde wordt gescoord als 10-10. Het aantal rondes hangt af van de organisatie.

Jury

Er zijn veel technieken toegestaan in MMA: je kunt slaan met bijna al je lichaamsdelen, je mag werpen, houdgrepen en verwurgingen toepassen – en gewrichtsmanipulaties zijn toegestaan (bijvoorbeeld armklemmen). Toch is er een lange lijst van illegale acties opgenomen in het reglement, waaronder kopstoten, bijten en aanvallen naar het kruis, om er maar een paar te noemen. Onreglementair handelen wordt bestraft met puntenaftrek of diskwalificatie.

Voor de leek is het soms niet duidelijk hoe de jury tot haar uitslag komt bij een MMA wedstrijd. De criteria waarop de jury scoort zijn:

  1. Effectieve technieken (reglementaire klappen uitdelen en grappling)
  2. Effectieve agressie (pogingen om het gevecht te besluiten)
  3. Controle van de wedstrijd (mate waarin de de ene vechter de andere vechter zijn spel oplegt).

De jury kijkt eerst naar punt 1. De vechter die hier het best uit de bus komt en dus de ander het vaakst succesvol weet aan te vallen en daarmee zichtbaar effect sorteert, wint de ronde. Als er nauwelijks verschil is wat dit aspect betreft, dan kijkt de jury naar punt 2: wie werkte het hardst om het gevecht voortijdig in zijn voordeel te doen uitkomen? Komt hier ook geen duidelijke winnaar uit, dan kijkt de jury tenslotte naar punt 3 om tot een winnaar van de ronde te komen: wie bepaalde het ritme, de ruimte en de spelposities? De jury kan ook concluderen dat de ronde gelijk op ging (10-10 dus). Wie de meeste rondes wint, wint de partij.

Global Association of MMA

Taekwon-Do School Amsterdam is gelieerd aan de Global Association of MMA (GAMMA). Deze organisatie is er voor MMA als (amateur)sport. Het doel van GAMMA is om voor MMA een Olympische status te realiseren.

Vechtsportpromotors als de UFC, One Champion en Bellator hebben een amateursportorganisatie als de GAMMA nodig om vechtsportgala’s te kunnen organiseren. Dit in verband met de arbitrage, dopingcontrole en meer zaken die regulering en veiligheid betreffen. Eén van de recente innovaties die GAMMA heeft ingebracht is een “striking only” divisie voor amateurs, om zo de drempel tot wedstrijddeelname te verlagen en de doorstroom naar de pro divisie te bevorderen.

GAMMA is aangesloten bij Vechtsport Organisatie Nederland (VON). De VON is een overkoepelende organisatie voor mat- en ringsporten in Nederland en is gesprekspartner van de Nederlandse Vechtsportautoriteit. Dit orgaan reguleert alle full-contact vechtsporten in Nederland.

Leuk weetje: in 2019 ging Jair Stenhuijs (voorzitter Taekwon-Do School Amsterdam) richting Singapore voor het eerste Wereldkampioenschap dat door GAMMA georganiseerd werd!

Gratis proefles MMA?

Kom langs voor een gratis proefles om te bepalen of MMA iets voor je is. Bekijk hier onze lestijden. Je kunt ook meteen een gratis proefles boeken.