Goed Gevuld Taekwon-Do Weekend voor Amsterdam

Geplaatst op 22-01-2019.

AMSTERDAM, 21.01.2019 – Afgelopen weekend stond vol mooie Taekwon-Do activiteiten: er werd zaterdag flink getraind voor het toernooi in Spanje (Copa Benidorm 9/10 maart 2019), zondag ging het team naar een toernooi in Valkenswaard en waren we vertegenwoordig bij de scheidsrechtersopleiding van nationale Taekwon-Do bond, ITF Nederland!

Copa Benidorm Sessie 2

Het begon zaterdag met een warm onthaal in Krimpen aan den IJssel op het honk van Nimjae, voor de tweede gezamenlijke training van het Copa Benidorm team.

Ter voorbereiding op het toernooi aan de Spaanse Costa Blanca, trainen we om de beurt bij de clubs van het gelegenheidsteam, bestaande uit Team Carvalho Sports (Delfgauw), Taekwon-Do Academy Nimjae (Krimpen a/d IJssel), Taekwon-Do Academy Martial Arts Center Delft en Taekwon-Do School Amsterdam.

Na de eerste editie in Amsterdam zat de sfeer er al meteen goed in, maar nu zien we de groep echt naar elkaar toegroeien! Ook hebben we qua training veel aan elkaar: nieuwe tegenstanders waar je je aan kunt optrekken, uitwisseling van kennis, nieuwe trainingsimpulsen, vreemde ogen die dwingen πŸ˜‰

Deze keer ging het naast Sparring en Tul (stijlvormen) ook over het mentale aspect. Je kunt top fit zijn, alle drills kunnen dromen, de Tuls binnenste buiten kunnen lopen etc., maar als je je geen raad weet met je gedachten en emoties op het moment suprème, dan heb je er een extra tegenstander bij.

Aan de hand van voorbeelden van mentale knooppunten die zojuist bij het Sparren voorbij waren gekomen en op basis van eerdere ervaringen van de deelnemers, werden een aantal praktische oefeningen uitgelegd waarmee men aan de slag kon.

Open Valkenswaardse

Zondag kon alles direct in de praktijk worden gebracht bij het toernooi de Open Valkenswaardse, vlakbij Eindhoven. Met 5x goud, 3x zilver en 3x brons was dat een fijne opwarmer voor de Open Dutch volgende week in Helmond (met 777 deelnemers van 83 clubs uit 18 Europese landen een mini versie van het EK!).

Vanuit Amsterdam geen deelnemers deze Open Valkenswaardse, Jair als coach, maar er kwamen absoluut een aantal zaken heel goed uit de verf wat Sparring betreft deze zondag!

Coach Jair met Jackie , Kriz en Jazzlynn bij de Open Valkenswaardse 2019

Scheidsrechterscursus

Terwijl het toernooigeweld voort raasde, verdiepte Taekwon-Do School Amsterdam-lid Robbin (uit de junior/senior groep) zich in de andere kant van de zaak: de arbitrage. Tijdens de Scheidsrechterscursus van ITF Taekwon-Do bond ITF Nederland leerde zij de fijne kneepjes van wat de zogenaamde “hoekscheidsrechter” allemaal doet.

Onderschat vooral niet hoe moeilijk het is om als scheidsrechter je aandacht bij twee personen tegelijk te houden die hun best doen om met bliksemsnelle acties elkaar af te troeven. Daarbij komen nog alle geldende regels die bepalen of een actie al dan niet punten op zou moeten leveren. Het is in ieder geval fascinerend om je erin te verdiepen, want je zult alle competitie-onderdelen met andere ogen zien – en die nieuwe kennis ongetwijfeld meenemen in je eigen training!

Ook interesse in de scheidsrechterij? De volgende cursus start in september!

Robbin tijdens tijdens de scheidsrechterscursus van ITF Nederland