Kalah: Reality Sucks

Geplaatst op 05-11-2019.

AMSTERDAM, 05.11.2019 – Taekwon-Do School Amsterdam biedt sinds september 2019 wekelijks Kalah trainingen aan. Dit Israëlische systeem doet wereldwijd stof opwaaien in de zelfverdedigingsgemeenschap. Geestesvader Idan Abolnik reist de hele aardbol af om leger, politie, speciale eenheden en professionals in de persoonsbeveiliging te trainen. Voor burgers richt Kalah zich op verdediging op korte afstand tegen crimineel geweld. Op 11 en 12 april 2020 komt Abolnik (op het moment van schrijven nog onder voorbehoud) naar Amsterdam voor een seminar. Tijd voor een blik op Kalah.

https://www.facebook.com/Idankalah/videos/1023723171303826/

Zelfverdediging is moeilijk

De chaos van geweld is lelijk, onvoorspelbaar en gevaarlijk. Als je een vechtsport of traditionele martial art doet, met regels en/of een scheidsrechter, dan is dat natuurlijk ontzettend goed voor een hoop zaken. Echter, het bereidt je in beperkte mate voor op de realiteit van geweld.

Sterker nog, de meeste zelfverdedigingstrainingen leren je niet met die realiteit omgaan. Een techniek beheersen betekent namelijk niets als je niet hebt geleerd die onder extreme stress naar boven te halen.

Natuurlijk is het beste om (potentieel) gewelddadige conflicten compleet te vermijden. Maar dat is niet altijd mogelijk, of lukt het niet te ontsnappen, of de boel te de-escaleren. Hoe goed ben je dan voorbereid op wat komen gaat?

Kalah gaat over dat moment. Dat je zult moeten vechten voor je leven, om überhaupt de kans te creëren om uit de situatie te komen.

Reality Sucks

Langzaamaan beginnen de aanvragen voor proeflessen Kalah binnen te stromen. De meesten moeten na de training bekomen van de reality check. Blauwe plekken en schrammen: niet alleen op het lichaam, maar dikwijls ook op het ego.

Ongeacht wat hun achtergrond is, iedereen heeft vroeg of laat dezelfde ervaring: de doorgewinterde martial artist, de nieuweling zonder enig idee van vechtsporten, de kickbokser, de zelfverdedigingsinstructeur, etc.

“Pain is the best instructor, but no one wants to go to his class.”
– Choi Hong Hi

Een veel gehoorde “klacht” is dat Kalah trainingen “te hard” zouden zijn. Dat is met goede reden. Juist buiten je comfort zone begint het pas echt. Die hartslag in je keel, verzuurde spieren, de desoriëntatie… We simuleren hiermee jouw lichaam in survival mode: vol adrenaline, met de schakel op fight or flight.

Vooropgesteld dat alleen de realiteit “echt” is, is dit wat ons betreft de beste manier om het enigszins na te bootsen met de middelen die we doorgaans tot ons beschikking hebben. Daarom koppelen we alle geleerde technieken en tactieken direct terug in een stresstest, waarin je fysiek en mentaal onder druk wordt gezet. Er wordt tegen je geschreeuwd, je wordt bedreigd, er wordt tegen je geduwd en aan je getrokken, je doet gruwelijk intense kracht- en conditie drills – en je wordt op onverwachte momenten aangevallen.

Niet alleen als good guy word je getraind, ook de bad guy moet leren aanvallen met de intentie van een crimineel. Het is intimiderend, gemeen, agressief – en niet zoals je in de film hebt gezien, maar eerder als op LiveLeak. Je hebt er niets aan als iemand je louter volgens het boekje aanvalt, precies volgens de afgesproken lijn, niet te hard, zonder rommel.

Tenzij je gewoon voor de lol traint natuurlijk. Daar is niks mis mee, maar verwacht dan niet dat die vaardigheden je iets gaan helpen in de realiteit.

We snappen dat het er op de vele video’s op social media heftig uitziet. We begrijpen ook dat een eerste reactie kan zijn: “Nou, mij niet gezien!”.

“The way of the sword and the Way of Zen are identical, for they have the same purpose; that of killing the ego.”
– Yamada Jirokichi

Laat duidelijk zijn dat we bij Kalah geen tough guy spelen. Alles wat we doen is om jouw kans op overleven iets te vergroten. Want wat we in de gym doen verbleekt bij de realiteit. Maar het is hopelijk die paar procent overlevingskans die het verschil maakt.

Soms hebben Kalah studenten het direct onder de knie, soms duurt het weken, zo niet maanden. Soms haken ze voortijdig af. Als instructeur kan ik wel zeggen, dat áls het kwartje valt, je zeker weet dat iemand beter is voorbereid op ellende dan menigeen.

Gratis proefles aanvragen bij Taekwon-Do School Amsterdam

Mindset

Hoewel er steeds meer schiet- en steekgeweld in het Amsterdamse nieuws lijkt te verschijnen, is de kans dat jij er in de stad mee te maken krijgt zeer klein.

Misschien begeef je je in de juiste wijk, of juiste sociale kringen, of voel je haarfijn aan je water waar je even uit de buurt moet blijven – of heb je gewoon altijd geluk: de statistieken zeggen in ieder geval dat de gemiddelde Amsterdammer relatief veilig over straat kan in vergelijking met sommige plekken in de wereld.

Een legitieme vraag is dus: waarom zou ik me in vredesnaam wekelijks moedwillig laten mangelen?

Als er één ding is dat ontwikkeld wordt als je Kalah traint, dan is het warrior spirit. Je komt in onze trainingen je overlevingsinstinct tegen. Af en toe verlies je uit het oog dat het maar een scenario is en niet de realiteit. En die mindset is een krachtige bron om uit te putten. Kalah gaat niet over winnen en verliezen, zoals bij gevechtssporten, maar om overleven.

Als je hier voor het eerst van proeft, dan zal je mentale opmaak absoluut worden opgeschud.

Traditionele Martial Arts

In één of andere vorm volgen de traditionele martial arts de zogenaamde Budo code. Het klinkt paradoxaal, maar het komt erop neer dat je je bekwaamt in het gebruik van geweld om het te vermijden. Vergelijk het met het leger: een knuppel die je het liefst niet inzet.

Als je ook maar een snuifje van de realiteit van geweld hebt genomen, dan snapt ieder weldenkend mens dat dat iets is wat je koste wat kost zou moeten voorkomen als het kan. Elke ontvangen klap, kogel of steekwond kan je laatste zijn (en permanente fysieke schade is ook geen pretje). Bovendien is het (noodgedwongen) toetakelen van een ander mens niet iets wat je in de koude kleren gaat zitten – psychisch of juridisch.

Om in ons straatje te blijven: Taekwon-Do gaat uiteindelijk over karakterontwikkeling. Mensen met de moed om voor zichzelf, een ander, of voor wat juist is op te staan. Die warrior spirit gaat dus over meer dan “vechten”. De mindset die in de Kalah trainingen wordt gekweekt sluit hier naadloos op aan.

Verder ziet Kalah er aan de buitenkant niet echt uit als een traditionele martial art. Geen mooie stijlvormen (tuls in Taekwon-Do, kata in karate), maar rauwe, wilde bewegingen, grove motoriek, puur gericht op efficiëntie, met in het achterhoofd dat het ook moet werken als je hele psyche in staat van zware ontregeling verkeert.

De Cirkel Rond

Maar schijn bedriegt. De principes uit de traditionele vormen zie je regelrecht terug in Kalah. Misschien niet de exacte technieken (het getrainde oog herkent echter wel het DNA van klassieke technieken), maar wel de mechanismes die werken: je gaat altijd naar voren, vechten vanuit de controle, het probleem oplossen (de intentie van de vijand laten verdwijnen) en jezelf (of anderen) zo snel mogelijk in veiligheid brengen.

Binnen Taekwon-Do School Amsterdam leggen we zowel in de Taekwon-Do als de Kalah trainingen dan ook het verband tussen de traditie en het hier en nu. Zelfverdediging is bij ons niet een apart “eiland”, maar een wezenlijk onderdeel van waar we mee bezig zijn.

Taekwon-Do was in de begindagen niet wars van stevig contact. Er waren nog geen beschermers en als er werd gespard, dan ging dat met blote vuist. Er lag geen comfortabele mat in de dojang en de militaire oorsprong was letterlijk voelbaar.

De Kalah trainingen zijn wat ons betreft dus zeker geen “exoot” binnen de club. Nadat we al jaren geleden via ITF Radix op het spoor zijn gebracht om de toepassingen van de tuls uit te diepen, voelt de cirkel met Kalah weer een stukje completer.

Kalah Trainingen Amsterdam

Ben je er nog, na al die spannende verhalen? Kom een keer langs voor een gratis proefles. Vraag er direct eentje aan via ons aanvraagformulier.

kalah amsterdam logo