Op Naar 2020

Geplaatst op 31-12-2019.

AMSTERDAM, 31.12.2019 – Het jaar 2019. Wat een jaar voor Taekwon-Do School Amsterdam. Het is week in week uit hard werken om telkens weer leuke lessen neer te zetten in onze dojang – en om achter de schermen de machine soepel te laten blijven draaien. Een poos geleden zagen we al aankomen dat we een aantal zaken goed moesten voorbereiden om de groei van onze club te kunnen faciliteren.

Die groei bestaat uit onze leerlingen die steeds verder komen in hun Taekwon-Do looppad en andere leerbehoeften krijgen. Maar natuurlijk ook uit aanwas van nieuwe leden uit Amsterdam en de gebruikelijke influx van lieden van heel de aardkloot die in ons Mokum neerstrijken en de weg naar onze dojang weten te vinden. In januari kunnen we ons 150e lid begroeten!

Die groei komt ook vanuit de manier waarop we met een jong lerarenteam aan de slag zijn gegaan om het curriculum steeds beter te structureren. Dit gaat hand in hand met het opleiden van ons kader in de mooie wereld van het lesgeven.

Die groei is terug te zien in het lesaanbod: meer uren (van 8 naar 13 lessen per week) en meer gespecialiseerd aanbod (Elite/Black Belt Club, Fight Club, Kalah).

Nu staat 2020 voor de deur en verheugen we ons natuurlijk op wat de toekomst gaat brengen. Maar het is ook een mooi moment om terug te blikken.

Taekwon-Do School Amsterdam bestaat al dik 12 jaar. Meer dan een decennium alweer. De club heeft vele veranderingen meegemaakt en vele leerlingen voorbij zien komen. Zoals dat gaat, hebben we pieken en dalen gekend. En het heeft ons uiteindelijk allemaal gebracht waar we nu staan.

Euc vs Jair Part 1

Euclides en Jair stonden maar 2x in hun wedstrijddagen tegenover elkaar. De eerste keer (deze video) won Jair, maar de volgende keer won Euclides op een ander toernooi… Ze vonden het allebei wel mooi zo 🀣 Commentaar van een piepjonge Graziella is priceless! Euc was toen haar leraar en natuurlijk zag ze hem liever winnen hier! No hard feelings, laat Jair weten 🀣🀣🀣 Heeft iemand nog een video van die tweede match later???

Posted by Team Carvalho Sports on Monday, December 30, 2019

Onlangs dook er een video op van zo’n 20 jaar geleden. Een sparringswedstrijd tussen mij en Euclides van Team Carvalho Sports, die ik als een broer beschouw. Zonder hem was ik waarschijnlijk met een hoop dingen bezig geweest, maar niet met Taekwon-Do. Kleine beslissingen, zoals toch nog maar weer ’s een keer een Taekwon-Do training meepakken na 4 jaar, kunnen grote gevolgen hebben.

Op de achtergrond hoor je een 12-jarige Graziella van Taekwon-Do Academy Idili meeleven met het verloop van de partij. Euclides was haar leraar en ze steekt niet onder stoelen of banken naar wie haar support uitgaat.

Als Taekwon-Do leraar zien je leerlingen je vaak als een soort superheld(in). Naarmate ze ouder worden kunnen ze de zaken natuurlijk in perspectief plaatsen. En, zoals Graziella, inspireren ze later wellicht de superhelden van morgen.

De superkrachten die we tegenwoordig hopen te ontwikkelen bij onze leerlingen gaan al lang niet meer over strakke trappen en het vermogen veel gouden medailles bij elkaar te sprokkelen. Het gaat over het ontwikkelen van het mentale instrumentarium waarmee ze wat kunnen in de weerbarstigheid van het leven.

Afgelopen maand gaf ik de O-ITS cursus bij Team Carvalho Sports en haalde ik een gesprek met Euclides aan. Ooit legde hij uit dat hij een licht in zich visualiseerde tijdens het sparren. En zolang dat licht blijft branden, weet hij dat hij de kracht heeft om door gaan. Achteraf bezien was dit een fantastische uitleg van de vijde tenet van Taekwon-Do, de indomitable spirit.

Double take today! Visited the CB19NL family in #delfgauw and #krimpenadijssel to work with them on the so-called "O-ITS…

Posted by Taekwon-Do School Amsterdam on Sunday, December 8, 2019

Taekwon-Do is een vehikel met inhoud. Een vehikel waarin er naast 9 encyclopedieΓ«n vol technieken en een gezonde dosis cultuurpropaganda, ook op allerlei manieren een moraal wordt meegegeven: de zogenaamde “Do” van Taekwon-Do. Het zit verwerkt in de symboliek van dobok, al dat groeten, de secret handshake, de woorden en daden van al die Koreaanse figuren die je altijd voor je examens moet leren – en zo kunnen we nog wel even doorgaan.

En dat alles, zodat dat je, gewapend met de inhoud van dat enorme vehikel en je morele kompas, richting een wereld navigeert die wat vrediger en rechtvaardiger in elkaar steekt. Waar al die leuke trainingsuren wel niet toe zouden kunnen leiden.

Want plezier hebben we zeker gehad in 2019. Met elkaar in de dojang, op toernooien, seminars, examens en niet te vergeten met de CB19NL familie.

Mo Nederlands Kampioen!

Posted by Taekwon-Do School Amsterdam on Sunday, November 17, 2019

Maar goed, 2020 staat voor de deur en die gaan we goed intrappen…

Op zaterdag 4 januari is de eerste CB19NL training en niemand minder dan Master Willy van de Mortel komt het sparringsgedeelte verzorgen! Héél misschien als zijn jetleg niet te gruwelijk is, komt Master Robert Boer in de ochtend het technische gedeelte doen.

Op zaterdag 11 januari zijn we bezig met een nieuwjaarsborrel voor alle leden en ouders van Taekwon-Do School Amsterdam, waarover spoedig meer info zal volgen.

Dan hebben we op zondag 26 januari een mooi seminar met Master Thierry Meyour (bondscoach Finland) en zijn topstudent Mira SjΓΆvall (die naast een fantastisch persoon ook nog ’s Europees en Wereldkampioen is). Zij gaan ons leren hoe je je Tuls next level crispy clean kunt krijgen! Inschrijving opent spoedig.

Oh ja, de dag ervoor is HET toernooi van het jaar op Nederlandse bodem: de Open Dutch. Het deelnemersveld doet niet onder voor een EK, dus als je je nog niet hebt ingeschreven: tijd voor actie! N.B.: als je een gouden medaille Tuls weet te bemachtigen op de Open Dutch dan is het seminar met Master Thierry & Mira SjΓΆvall gratis voor jou πŸ™‚

Later hebben we op 11 en 12 april de Big Boss of Kalah himself op bezoek: Idan Abolnik. Hij kijkt door je ziel, je gaat wat averij oplopen, maar het is het helemaal waard, want alles wat je aan zelfverdediging gaat leren daar gaat 100% zeker werken. Tickets bestellen kan hier!

Twee weken later gaat CB19NL-telg Myrthe naar Bratislava voor haar eerste EK ooit (ik mag coachen).

In mei gaan we met z’n allen naar Ibiza (beloofd, beloofd, alle info komt nu heeeel binnenkort jullie kant op!).

In juni organiseren we met de CB19NL familie een clubtoernooi.

In juli hoop ik met velen van jullie naar de OekraΓ―ne te vliegen voor een weekje sparren op de bergen van de familie Solovey.

Er is nog een idee om een CB19NL kamp te doen in de zomer.

En dan gaan we tussendoor nog van 4 naar 5 dagen per week trainen, doen we wat toernooitjes, hier en daar een examen…

2020, we zijn er klaar voor!

Fijne jaarwisseling allemaal, het wordt jullie feestje – en vergeet die slingers niet op te hangen πŸ˜‰